mandag den 15. december 2014

Flyvefærdige unger

Så er alle tre unger kommet ud af kassen og er på vingerne. Far er nu alene om at made de små, da Mor blev for ivrig efter at komme i gang med at få ungerne ud, så hun kunne komme i gang med et nyt kuld. Jeg vil ikke have, at hun skal have flere unger i denne omgang. Hun lagde mange ubefrugtede æg, hvilket tærer på hendes kalkdepoter, så nu skal hun bare nyde livet med flokken og få indhentet noget af kalktabet. Hun hygger sig dog stadig med Far, når de alle er ude at flyve, men det sker der heller ikke noget ved, så længe de ikke har en redekasse.

Ungerne er hanner alle tre. Det var varieteten dobbeltfaktor spangle der forvirrede mig med hensyn til øjenfarven. Ungerne er således ikke isabel. Den mindste af ungerne er australskbroget, udover dobbeltfaktor spangle, kan jeg se. Men det skriver man ikke, når man betegner hans varietet. Den hedder blot dobbeltfaktor spangle gul. Den midterste er også dobbeltfaktor spangle gul. Måns (ældstemand) er australskbroget spangle viol kobolt. I dag er han blevet tilføjet på min liste over undulater, og er således officielt min nu. Han fyldte 42 dage i torsdags, men bor dog stadig i yngleburet med Far og brødrene. De hygger sig nemlig rigtig godt sammen, og Måns hjælper også sine brødre med at lære at spise.

På søndag er den første gule klar til at flytte hjemmefra, og to dage efter er den anden gule klar. Denne uge bliver brugt primært i min stue, hvor jeg lærer de små at gå på finger mv. De vil også stadig putte i min hånd alle tre, så det nyder jeg bare, så længe det varer. Der er flere billeder her: http://redekassen.blogspot.dk/p/kraka-og-kompis-unger.html




mandag den 10. november 2014

Lillesøster er kommet til verden

I går aftes fik det hidtidige enebarn en lillesøster. Det ligner nemlig en lille isabel, og så kan det kun være en hun. Jeg tog den store unge med inde i stuen for første gang, så mor lige kunne få tid til den nyklækkede baby. Da jeg lagde ungen tilbage i kassen igen efter en halv times tid havde mor givet den lille mad. Jeg puttede alle fuglene tidligt, så især dem i kassen kunne få en god lang nattesøvn uden for meget trampen. Størrelsesforskellen på den store og den lille er enorm.


Store"bror" og Lillesøster

Natten forløb heldigvis planmæssigt og den lille klarede sin første nat. Nu er den snart et døgn gammel og vil allerede have fordoblet sin størrelse siden i går, hvilket styrker oddsene for at det kommer til at gå godt. I morgen aften skal det sidste æg klække, og der er allerede små hakker i. Det vil være rigtig godt hvis den unge også kommer fint ud af sin skal.


Mor varmer den lille under sig og den store må nøjes med yderpladsen

Jeg opretter nu en særskilt tråd for dette kuld, kaldet Kraka og Kompis´ unger, hvor jeg vil opdatere jævnligt. Følg med her: http://redekassen.blogspot.dk/p/kraka-og-kompis-unger.html

tirsdag den 4. november 2014

Mit lille enebarn

Kraka og Kompis er i ynglebur. Det er ikke gået planmæssigt, men nu ser det ud til at gå godt. Der blev lagt en del ubefrugtede æg og jeg overvejede at tage kassen ned. Men pludselig var der et enkelt med liv i, så jeg valgte at lade dem fortsætte. Der kom endnu en stribe ubefrugtede æg, men afslutningsvis var der yderligere to befrugtede. Så i alt tre æg der ikke var blanke.

Den første unge klækkede torsdag den 30. oktober og er nu fem dage gammel. Mor-Kraka passer sin lille baby og de to æg fint. Far-Kompis var en del i kassen de første dage, hvilket gav noget uro. Jeg har derfor været ekstra opmærksom på hvordan det gik og om Kraka kunne holde ham tilstrækkeligt væk fra ungen, så han ikke kom til at skade den i sin iver. Jeg var også nervøs for om forældrene ville tabe interessen når der kun var én unge.

Det næste æg skal først klække på søndag/mandag, så der bliver mange dage mellem første og anden unge. Sidste æg skal så klække to dage senere. Jeg håber ikke at den første unge kommer til at trampe på sine små søskende de første dage hvor størrelsesforskellen vil være meget stor. Men hvis bare den mellemste unge klækker og det forløber godt, er der langt bedre kår for den mindste. De to små vil kunne støtte sig op ad hinanden. Jeg har også lagt narreæg ind i kassen, dels for at fastholde Kraka men også for de kommende ungers skyld.



 Mit lille enebarn


 Øver sig i at sidde på ét ben


 Venter på søskende


Far og Mor

torsdag den 11. september 2014

Venter på yngletid

Der er amoriner i luften hos flere af mine undulater. Jeg kunne godt sætte Kraka og Kompis i ynglebur, men vil helst vente på at Merle bliver gammel nok så hun kan sættes sammen med Thomas. Chaka og Isak er stormende forelskede og pusser og nusser hinanden konstant. Isak mangler dog også lige det sidste for at være gammel nok til at yngle, og jeg ved ikke om jeg tør prøve at lade Chaka yngle igen. Hun prøvede for et par år siden men kunne ikke finde ud af at passe babyerne, ligesom sin mor Bella. Hvis de skal have lov er jeg nødt til at have en backup-plan, det vil sige et andet ynglepar som kan hjælpe hvis det går galt igen.





Siden sidst har jeg valgt at lade Holly flytte sammen med flokken i volieren. Det går rigtig godt og hun nyder at have lidt mere aktivitet og et større bur samt udeplads at lege på. Hun er stadig flink til at komme hen at hilse på mig når jeg er inde i fugleværelset. Nogle gange spiller hun lige lidt kostbar, men hun svarer mig efter et stykke tid. Det er ret sødt. Hun er blevet gode venner med Amigo, men hun foretrækker stadig Foldgast når han kommer på besøg. Han er jo en ældre herre og jeg har vurderet at de begge fungerer bedst hver for sig det meste af tiden og så med noget kvalitetstid i passende mængder. Han bliver stresset af for meget aktivitet omkring sig og hun keder sig med for lidt.





Og ellers bliver der bare leget og hygget på kryds og tværs. Det har været en god stabil periode uden sygdom eller andre problemer.





Nåe ja, lidt brokkeri mellem to søstre skal der også være plads til. Heldigvis slås de kun for sjov.


torsdag den 24. juli 2014

Sommer

Det er atter blevet tid til en lille opdatering. Fuglene nyder sommeren og hinanden. Der er blevet dannet to nye par som har valgt hinanden selv. Måske bliver Kraka og Kompis mit næste ynglepar. De er i hvert fald meget forelskede. Paparazzi har fanget dem i et øjebliks ømhed.




Jeg har vinduet åbent inde i fugleværelset her i sommervarmen. Jeg har volierenet for vinduet, så fuglene kan flyve frit og nyde den friske luft. Jeg giver dem "brusebad" med en blomsterforstøver dagligt, og når jeg sidder inde i værelset og kan observere dem, bliver de også tilbudt karbad med persille i vandet.




Holly og Foldgast er også på besøg derinde i disse varme dage. Holly flyver frit rundt, mens Foldgast holder sig i de trygge omgivelser i buret. Her er en lille collage af Holly til ære for hendes tidligere familie, som læser med her på bloggen. Den opmærksomme læser har nok også bemærket at det er Holly som sidder på min skulder på collagen ovenover.




Så er der vist kun tilbage at sige godnat fra en nyskiftet voliere med nye grene og trætte pips.



mandag den 21. april 2014

Otto er kommet i plejefamilie

Tid til en lille opdatering og en collage. Alle har det godt og er venner på kryds og tværs. Der er to faste par i flokken i øjeblikket. Donut og Amigo samt Chaka og Kompis. Der er stadig ingen yngleplaner foreløbig, selvom det er fristende.




Jeg har haft problemer med min vejrtrækning de seneste måneder og frygter at fuglene er medvirkende årsag. Jeg er tidligere blevet testet negativ for allergi overfor fjer, men har nu  fået mistanke til det klistrede hvide støv som kommer når man har mange undulater. Jeg er startet med at rydde kraftigt op inde i mit fugleværelse så det er nemmere at holde rent derinde, og i dag kom en af mine søde fugleveninder med en lille smart luftrenser som jeg nu skal prøve effekten af.




Vi blev enige om at det måske var en god idé at reducere mit fuglehold en smule. Da Otto er den sidst ankomne og samtidig var meget knyttet til den unge som Anne har fra mit sidste kuld, var beslutningen ikke så svær. Anne fik Otto med sig hjem - indtil videre i aflastning. Så ser vi om han falder godt til, og om jeg kan undvære ham - og om det hjælper lidt på min vejrtrækning. Heldigvis bor Anne ikke så langt herfra, så jeg kan snart besøge Otto, Theo og alle de andre.





fredag den 4. april 2014

De tre smukke søskende

Så gik der endnu en måned, og de tre søskende er ved at være ovre første fældning. De har fået kraftige flotte farver. Det er sødt at se hvordan både mor og far stadig spiller en stor rolle i deres liv. Isak er meget glad for far, og mor holder øje når ungerne er ude at lege. Merle er meget mild og Ragna er opsøgende. Alle tre finder sig stadig i at jeg tager mine fingre hen til dem, og hvis de ikke selv gider at gå ind efter endt legetid kan jeg "plukke dem" og sætte dem ind i volieren.

Det går fint med flokken i øvrigt. Hannerne er rigtig kommet i forårshumør og hunnerne leder efter ynglesteder. Der kommer dog ikke kasser op lige foreløbig. De voksne hanner viser stor interesse for Ragna og Merle som nu er ved at være kønsmodne, selvom de ikke er gamle nok til at blive forældre endnu. Det er godt at have noget at glæde sig til.

Holly er begyndt at komme jævnligt på besøg i fugleværelset, men hun kan vist bedst lide at være inde i stuen sammen med Foldgast. Det er så nemt med hende, hun hopper bare op på mit hoved når det er tid til at gå ind.



Ragna, Merle og Isak



Ragna og Isak



Holly hilser på Ragna



lørdag den 1. marts 2014

Forår og fældetid

Merle, Ragna og Isak


Så kom foråret, og ungerne er i gang med første fældning. Det bliver spændende at se når de får deres nye fjerdragter og når de rigtig vokser til i størrelse. Der er fuld knald på dem alle tre og de vil helst være uden for volieren og lege rundt omkring i fuglerummet. Isak er en lille enspænder indtil videre. Han er desuden svær at kønsbestemme, så jeg er ikke 100 % sikker på at han er en dreng. Men adfærden tyder mest på det.


Isak


Ragna og Merle er stadig meget glade for hinanden. De nusser og slås for sjov og er allerede på udkig efter redemuligheder. Det er dog alt for tidligt men de må gerne øve sig. Nogle af mine voksne hanner er også begyndt at vise dem lidt interesse, så vi må se hvem de små damer skal giftes med omkring jul når de fylder et år...


Ragna og Merle nusser


tirsdag den 28. januar 2014

Slut med unger i denne omgang

Så har de fire unger jeg ikke selv har beholdt fået nye dejlige hjem. Det har været lidt vemodigt at sige farvel til dem, men heldigvis valgte jeg at beholde hele tre unger. De tre følger hinanden når de er ude, og især de to hunner er glade for hinanden. Mor giver stadig ungerne omsorg efter de er kommet over i volieren, så alt er fryd og gammen. Far prøver fortsat at opvarte mor, og hun tillader det - på behørig afstand naturligvis. De tre unger har fået navnene Ragna, Merle og Isak. Ragna er den mest rebelske af dem, Merle er mild og kærlig og Isak er en charmetrold. Det er de nu alle tre. Meget opsøgende og håndtamme.


Nederst fra venstre: Isak, Merle, Ragna

torsdag den 2. januar 2014

Foldgast hilser på den ældste unge


Det går godt med alle ungerne. Jeg er ved at overveje hvilke to hunner jeg skal beholde til min flok. Indtil videre har Foldgast i hvert fald godkendt unge nummer 1. Det er også en rigtig sød fugl som jeg allerede har tabt mit hjerte til. Jeg får som altid taget en masse billeder af ungerne. Kig med her: http://redekassen.blogspot.dk/p/kraka-og-ottos-unger_5.html