Pasningsvejledning



Inden du får din nye undulat hjem, er der et par ting der er værd at vide. Jeg vil her komme med nogle eksempler på spørgsmål og svar (Frequent Asked Questions) som jeg er stødt på gennem min erfaring som opdrætter.

Når du har besluttet dig for at anskaffe en undulat, skal du selvfølgelig bruge et bur. Undulater flyver vandret og det er derfor en fordel at vælge et bur der er større i bredden end i højden.

FAQ: Hvor stort skal buret være?

Svar: I Danmark er der ingen lovgivning på området, men i Sverige er minimumskravet til et undulatbur: 70x45x60 (længde, dybde, højde). Buret må selvsagt gerne være større.

Placer buret så det står opad mindst én væg, eller i et hjørne om muligt. Alternativt kan man dække siderne med et viskestykke i starten, indtil undulaten føler sig tryg. Buret bør stå i øjenhøjde eller højere, da undulaten kan føle sig truet af noget der kommer oppefra. Buret må helst ikke stå i vinduet, da det ofte trækker ind, hvilket kan gøre undulaten forkølet.

De pinde der følger med når man køber et bur er som regel ikke meget værd. Undulater elsker friske grene fra frugt- eller løvtræer (birk, hassel, bøg, pil mv.). Lad gerne knopper og blade sidde på grenene, det giver undulaten god beskæftigelse. Grenene må gerne være i forskellige tykkelser, det er god gymnastik for fødderne. Det er en god idé at skolde grenene inden de sættes ind i buret (få far eller mor til at hjælpe hvis du er et barn). En anden fordel ved at anvende naturgrene i buret er at neglene slibes naturligt og derfor ikke skal klippes.

FAQ: Kan man ikke bare bruge sandpapir?

Svar: Nej. Sandpapir til pinde eller som bundmateriale er skadeligt for undulater. Dels mener man at limen er skadelig, og dels føles det som glasskår at bevæge sig på sandpapir og kan i værste fald give sår og bylder på fødderne.

Som bundmateriale er der flere muligheder. I stedet for sandpapir kan man bruge avispapir. Dette er ikke skadeligt selvom undulaten skulle finde på at gnave i det. Man kan også bruge ovntørret flis af bøgetræ (fås i dyrehandelen). Der er også nogen der foretrækker ikke at bruge noget underlag. Klatterne kan nemt skrabes væk fra bunden og det er nemt at følge med i om undulaten har tynd mave. Dette kan nemt overses hvis man bruger aviser og/eller flis. Der kan også nemt ophobe sig bakterier i flis.

FAQ: Hvad med sand, er det godt?

Svar: Nej, sand er ikke godt for undulater. Og slet ikke det hvor der er kul iblandet. Anerkendte dyrlæger har berettet om undulater der døde på grund af sand som de havde spist. Undulater knækker deres frø med næbbet, og har ikke glæde af sand. Til gengæld er det godt at give grit (tørrede strandskaller) engang imellem. Det indeholder kalk og vigtige sporstoffer.

FAQ: Hvorfor må de ikke få kul?

Svar: Kul er bakteriedræbende, og dræber alle bakterier inklusiv de gode bakterier som vi skal have i vores tarmflora.

FAQ: Hvad gør jeg når jeg kommer hjem med min nye undulat?

Svar: Hvis din nye undulat kommer hjem i en lille æske, er det en god idé at stille æsken ind i buret og forsigtigt åbne kassen. Lad kassen blive i buret så undulaten selv kan hoppe ud i buret, når den får mod på det. Den er sandsynligvis skræmt over rejsen til sit nye hjem og skal lige vænne sig til de nye omgivelser og lyde. Sommetider vil undulaten vælge at blive i æsken natten over. Det er helt normalt. Det kan også være at den hurtigt kommer ud og sætter sig på en pind, hvor den så kan blive siddende i flere timer uden at bevæge sig. Måske vil den heller ikke spise eller drikke lige med det første.

FAQ: Hvordan får jeg den tam?

Svar: Det bedste svar er tålmodighed. Udvis rolig adfærd når du nærmer dig buret. Sæt dig gerne ned, med siden til buret, så du ikke stirrer undulaten ind i øjnene. Tal forsigtigt til den og fløjt eller syng en lille melodi. Man kan også læse højt fra en bog så undulaten vænner sig til din stemme. Foretag dig små ting i rummet, så undulaten kan se dig an på afstand. Vent et par dage før du forsigtigt stikker en hånd ind i buret. Det kan være et godt trick at have et lille stykke hirsekolbe i hånden som kan vække undulatens nysgerrighed. Lad undulaten nærme sig i sit eget tempo, eller lad den blive siddende og iagttage dig i starten mens du bare har hånden et lille stykke inde i buret. Man kan også lege lidt med noget af dens legetøj inde i buret mens den ser på.

FAQ: Hvornår skal jeg lukke den ud at flyve?

Det er smartest at vente til du har lært din undulat at sidde på finger inde i buret. På den måde kan du lettest få undulaten tilbage i buret igen efter endt flyvetur. Husk at trække gardinerne for vinduerne inden du lukker undulaten ud. En tur ind i ruden kan være fatalt. Man kan også sætte post-it sedler på vinduerne i starten. Det ser specielt ud, men det virker. En anden mulighed kunne være persienner.

Undulater har brug for at strække vingerne hver dag, både for motionen og for velværens skyld. En eller flere flyveture i stuen eller på værelset er derfor at foretrække. Sørg gerne for at der er gode landingspladser rundt omkring. Det kan være grene på væggen, et stykke reb der går fra væg til væg eller andet hvor et par undulatfødder kan lande. Undulater kan godt lide at sidde højt og vil i starten søge de højeste steder i rummet. Prøv eventuelt at tage din undulat på fingeren og vis den hvor man kan lande.

Hvis du har svært ved at få undulaten ind i buret igen, kan det hjælpe at slukke lyset, hvilket får undulaten til at sætte sig stille et sted hvorefter du lettere kan indfange den. Med tiden er det godt at lære undulaten, at der kun er mad inde i buret, så den automatisk går ind når den er sulten.

FAQ: Hvad skal jeg give undulaten at spise?

Svar: Du skal bruge en god frøblanding til undulater. Fuglefrø holder sig bedst i papirsposer. Desuden har svampesporer gode vækstbetingelser i plastikposer, så frø samt hirsekolber som leveres i plastik bør man undgå. Hirsekolber bør i øvrigt betragtes som slik og kun gives som belønning eller ved særlige lejligheder, lidt ligesom lørdagsslik.

Undulater er græsparakitter og ikke papegøjer. Det betyder at de primært lever af græs og frø og ikke af frugt. Du kan selv plukke græs til din undulat. De fleste sorter kan anvendes. Mælkebøtter er også en rigtig god næringskilde. Gerne med rod og jord.

FAQ: Jeg har hørt at undulater elsker agurk.

Svar: At undulater kan lide agurk er ikke ensbetydende med at det er godt for dem. Det samme gælder frugt og salat. Disse ting er vandholdige og kan give tynd mave. Desuden er der ingen næringsværdi for undulaterne i disse ting. Vil man supplere med lidt grønt i ny og næ, er persille og gulerødder langt bedre. Giv aldrig avocado til din undulat, da dette er giftigt.

FAQ: Hvad skal jeg ellers købe inden min nye undulat kommer hjem?

Svar: Udover frø har undulaten brug for kalk for at opbygge og vedligeholde sit skelet. Det kan den få gennem en kalksten. Køb gerne den røde kalksten som indeholder jod. Man kan også købe en sepiaskal og enten hænge den op eller lægge den i bunden af buret. Undulater kan også lide at slikke på sådan en saltsten man giver gnavere. Den indeholder mineraler, jod og salte. Desuden er den sjov at sidde på.

Undulater har også brug for UV-lys eller andre kilder til D-vitamin. D-vitamin er nødvendigt for at kunne optage kalk. UV-lys kan ikke komme ind gennem vinduerne, så hvis din undulat ikke kommer udendørs (hvilket mange undulater ikke gør), kan man servere hårdkogt æg en gang i mellem. Æggeblommen indeholder D-vitamin. Vær opmærksom på at for meget æg vil sætte gang i fældning, så det skal ikke gives kontinuerligt. Man kan også med fordel købe en UV-pære (kan sættes i en almindelig lampe) som sættes ved buret.

FAQ: Hvad for noget legetøj er godt for undulater?

Svar: En gynge er som regel et hit. Kattebolde, klokker, hønseringe, store perler og andre farvestrålende ting er også sjovt legetøj for en undulat. Hjemmelavet legetøj i træ er også godt, dog skal man være opmærksom på snore og reb som kan trevle. Sådanne ting må undulaten ikke lege med uden opsyn, da dens ben eller næb kan komme til at hænge fast. Som tidligere nævnt giver friske grene også undulaten en rigtig god beskæftigelse, for næb, kløer og sind.

FAQ: Skal jeg købe en eller to undulater?

Undulater er flokdyr og trives bedst sammen med en eller flere artsfæller. De fleste starter dog med at anskaffe en enkelt undulat. Efter et par måneder når du har fået gjort undulaten fortrolig og tam, vil den trives bedst hvis den får en ven. I Sverige er det forbudt at holde undulater alene, og skal som minimum holdes parvis.

FAQ: Jamen jeg har masser af tid og bruger mange timer på min undulat hver dag. Er den så ikke glad?

Svar: Jo, din undulat sætter stor pris på al din opmærksomhed. Men du kan ikke give undulaten den samme omsorg som en artsfælle. Undulater elsker at made hinanden, at lege sammen og at kysse og nusse hinandens fjerdragter, hvilket et menneske ikke altid får lov til. Undulaten kan også nemt kede sig og føle sig ensom når du er i skole eller på arbejde. Så er det godt at have en ven der altid er der. Det er også skønt for ejeren at få lov til at opleve to undulater der er glade for hinanden.

FAQ: Mister min undulat så tamheden når nummer to kommer?

Svar: Nej. Hvis du har fået gjort din første undulat tam inden du anskaffer nummer to, vil tamheden ofte smitte af på den nye. Den vil hurtigt opdage at du ikke er farlig, når den ser at dens ven tør snakke med dig, sidde på din finger osv.

FAQ: Hvad nu hvis jeg kommer til at få en han og en hun og jeg ikke ønsker at de skal have unger?

Svar: Hvis du ikke sætter en redekasse (eller andet der minder om det) op til dem, kommer der ingen æg.

God fornøjelse med dit nye familiemedlem :-)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.